• STORE
  • SELECTED WORKS
  • EVENTS
  • MUSIC
  • CONTACT
  • WORDS
davidfrimark.com
  • STORE
  • SELECTED WORKS
  • EVENTS
  • MUSIC
  • CONTACT
  • WORDS

Mer än bandy i Irkutsk

Efter enlugn morgon i Listjyanka med frukost så vandrade vi sakta ner till centrum och skulle hitta en transport tillbaka till Irkutsk. Och det var ganska lätt och till ett rimligt pris. Blev släppta vid en stor marknadsplats där det skulle finnas en buss till järnvägsstationen med nummer 16. Men alla skakade på huvet när vi frågade om stationen. Ta en taxi tyckte jag och åter OBS till ett rimligt pris. Sen till vårt hotell för allmän uppfräschning och kaffe, en viktig dryck på vår resa tillsammans med öl.

Irkutsk har jag förknippat med bandy eftersom senaste bandy-VM gick här. Inställda matcher och förfrusna spelare långt  bort åt h-e i Sibirien. Men inte nu, möts av en stad med 30 grader på dan och 25 på kvällen, bandystaden med medelhavsklimat. Och inte nog  med det möts av butiker med de mest kända märkena och ganska fashionabelt, åtminstone delvis. Hittade dessutom en fin restaurang som var döpt efter en italienare Don Camillo som flyttat till Irkutsk för att spela in film och visa film nån gång på 20,-talet tror jag. Hur man nu valt som italienare att flytta till Irkutsk. Där åt vi vår dyraste och finaste middag hittills även om David åt sushi i Irkutsk!!! Vandrade sen hemåt. Vid vårt hotell fanns en fantastisk park, Leninparken, där David ägnade sig åt mycket fotografering av oss och andra i det vackra kvällsljuset. En ganska fin em och kväll i Irkutsk.

/Janne

categories: Transsiberia
Wednesday 07.02.14
Posted by David Frimark
 

Det går att åka båt till Listvyianka

På lördagsmorgonen kliver vi av tåget i Irkutsk lätt förvirrade av så mycket männsiskor på en gång. Vi hde ju levt i vår lilla bubbla. Vad gör vi nu? Ja vi sätter oss ner och funderar alltid bra tycker jag. Kommer så småningom fram till att vi inte vill släpa med all packning till Listjyanka och som tur är hittar en bagageinlämning tar ur det mest nödvändiga frånvåra resväskor till handbagaget. 

Vi hade fått info att man kan åka båt till Listjyanka av resebyrån. Och det kan man. Men först en frukost i den stalinistiskt modulerade matsalen på järnvägsstationen. Kan tänka mig hur det var där på den "goda tiden" när man hade en ellermöjligen två saker att välja på. 

Vi visste inte var terminalen till båtarna låg så vi tog en taxi. Tog en so t o m hade skyltar och såg seriös ut, borgmästaren i Irkutsk hälsade oss välkommen på en skylt i baksätet. Efter att ha kommit till terminalen visade han upp vad det skulle kosta och vi bara häpnat förvånade. Priset var på nivån Sthlm-Arlanda fast såna priser är det inte här. De billigaste taxiresorna här som vi gjort sen har motsvarat 30-60 kkr så det är annars billigt att åka taxi. Efter några gånger försökt fråga omdet verkligen var rätt så b e ta l a de vi ( David hade penningpåsen då). Han åkte nog hem och söp resten av dan trodde David så vi får väl unna honom en lördagsfylla. våran reskassa överlever och kan vi glädja nån så OK. Men David gick och muttrade och svor ett bra tag "Hur fan             kunde jag vara så dum".

Så skulle vi köpa biljett. Enligt tidtabell skulle det gå fler turer men enligt de fnittrande tonårstjejerna i kassan wså gick det bara en, kl. 14.45. Klockan var då kanske tio.

Befann oss i ett terminaldområde långt från city men efter ha snackat med några tyska backpackers som vi sett på tåget som också skulle till Bajkal bestämnde vi oss för att vänta. Helt OK trots allt, varmt och skönt vid floden, fanns en affär och kiosk inärheten

Båtturen tog en timme, det var en bärplansbåt så det var inomhussittning och inte en v  speciellt njutbar tur utan mer av en transport. Listjyanka var en liten idyll vid Bajkalsjön, liste turister men inte så mycket i övrigt. Mysigt hotell,byggt som ett litet fjällhotell i trä. Åt middag på hotellet odch därefter enkvällspromenad längs Bajkalsjön där hundarna skällde i dalen, lite turister man annars en lugn lördagskväll i en idylisk by. Kontrasten mot Moskva var enorm.

/Janne

categories: Transsiberia
Wednesday 07.02.14
Posted by David Frimark
 

The Trans-Siberian, July 2014

 

Sunday 06.29.14
Posted by David Frimark
 

Moscow, July 2014

categories: Transsiberia
Sunday 06.29.14
Posted by David Frimark
 

Tredje dagen

Tredje dan på tåg. Samma platta natur och björkar hela tiden. En sak kan man konstatera: Man åker inte Transsisbiriska för de vackra naturupplevelsernas skull. Varför gör man det då? Det är på nåt sätt rogivande att omslutas av att vara på ett tåg och det är tågets värld som gäller. Vi till och med pratar om att göra det en gång till på vintern och då i andra riktningen och från Vladiostok. Men det blir nog inte verklighet. Litet sliten blir man trots allt efter tre dar och kanske inte luktar så gott. T o m magen fungerar bra och min ovilja mot offentliga toaletter få  man övervinna. Har eget toalettpapper eftersom Berit K och jag har behov av stora mängder.

Nu är det 80 mil kvar till Irkutsk. 

Restaurangvagnen är väl ingen kulinarisk höjdare men det finns mat, öl och vodka. En gullig babusjka som serverar, David ska ta några bilder på henne när vi äter vår sista middag på detta tåg. Sen några timmars sömn innan vi är framme i Irkutsk.

PS Av en händelse råkar det vara en gruppresa från Iventus på samma tåg som vi har pratat en del med men ändå tycker vi nog att det är bättre att åka på egen hand. Vi men främst David slog dom med hästlängder i snapsvisor. En liten kinesiska, gullig säger David är vår närmaste granne på tåget. Hon har studerat i Skottland så hon pratar god engelska. DS

/Janne 

categories: Transsiberia, Featured
Saturday 06.28.14
Posted by David Frimark
Comments: 1
 

SimCity 10 000

DISCLAIMER: nedanstående är skrivet som om det vore faktagranskat och stenkollat. Men. Jag skriver ur huvudet och som jag minns i syfte att ge er mina upplevelser på resa, utan annan journalistisk ambition. Ni får helt enkelt tamigfan googla själva. Jag är i mellersta Sibirien, så långt ifrån såväl telefon som bibliotek och internet som man kan någonsin kan komma, så hey, don't hate the playa, det e öken. 

---

Mycket kan man säga om Moskva, stort, spännande, historiskt intressant, pampigt, fult och fullt av försiktiga, avvaktande människor. Men. Låt mig dela med mig av vad min hjärna roar sig med när vandrar omkring på gatorna och åker den vackra tunnelbanan.

Först bakgrund. 

Min fina systerdotter Tuva bodde hos mig ett par dagar i våras i samband med att hon gjorde prao på mitt jobb. Många kvällar var planerade och uppbokade men en kväll hade vi inget att göra och hon och jag var själva i min etta, så jag ställdes inför utmaningen att försöka roa en tolvårig tjej en kväll. Enkelt säger ni: ge henne lösenordet till WiFi:et och hålll dig undan. Men jag kände att jag ville vara en coolare morbror än så, så jag sa åt henne att vi borde ladda hem ett dataspel (lagligt förstås, vi snackar iTunes här) som vi båda tyckte var kul och kunde spela tillsammans, och valet kom efter de sedvanliga mängderna velande, ni vet som att välja film tillsamans på Netflix ('amen okejjråå, vi tar väl Baksmällan 3 råå') att falla på klassikern Simcity 2000. Gammalt som gatan och berömt för hur svårt det är. Kul tänkte jag som var taggad och också spelade det när det var nytt för femton år sedan. Spelet går kortfattat ut på att man ska planera, bygga och administrera en stad och spelets mål är helt enkelt att få den att fungera ekonomiskt, växa och hålla invånarna nöjda och glada. Jag sa att vi borde kolla lite instruktioner på nätet så vi ser hur man får det att fungera någorlunda, hur man ska tänka. Tråkigt tyckte säkert Tuva men vi gjorde det, kom igång och försökte hålla oss till de råd YouTube gett oss. Såklart blev det för svårt efter ett tag och vi började googla cheats istället, men vi hade kul!

Ett par veckor senare råkade jag stöta på en artikel i nättidningen Mashable om en snubbe, vi kan kalla honom Akiro, som berättade hur han hade ägnat sin fritid under ett par år åt att utforska möjligheterna med Simcity och hur man skulle göra för bygga en långsiktigt fungerande Simcity-stad. Han hoppades, får man anta, komma fram till några slutsatser applicerbara på verkligheten. Det hela var, som ni förstår, gränslöst jävla nördigt, men intressant. 

Akiro var arkitekturstudent och en riktigt analytiskt lagd kamrat som ville veta hur man utifrån spelets givna förutsättningar skulle göra för att bygga en så effektiv och ekonomiskt lönsam stad som möjligt. Han sparade inte på krutet utan började bygga provstäder med olika lösningar för att jämföra kollektivtrafikslösningar, vägnätsstruktur, val av energikällor och bostadstyper, allt dokumenterades i tabeller, grafer och anteckningar på det sätt som anstår, ursäkta, en riktigt teknolog. (Jag får erkänna att även jag med växande ålder insett styrkorna med att förhålla sig pragmatiskt och praktiskt till verkligeheten istället för att, som jag gärna gör, 'gå på feeling'.) Efter detta byggde han två stora Simstäder där han gav sina slutsatser om produktions- kontra serviceindustri en sista check. 

Sedan, efter ett drygt års förberedelser satte han till slut igång med de första andäktiga klicken i vad som skulle bli hans piece de resistance. Han kallade staden, hm, låt oss säga MAGNACHARTA eller så (för info, kan ej googla, är i mittersta Sibirien #YOLO), och använde sig av alla sina resultat i sitt konstruerande och spelade en i alla avseenden ansenlig mängd SimCity 2000 under ett års tid. 

Glädjande nog gav hans forskning resultat, och när Akiro började sammanfatta sina åstadkommanden kunde han glädjas åt en stad med bland annat sex miljoner invånare och tiotusen års historia, med en bibehållen blomstrande ekonomi. Har man spelat spelet på högsta svårighetsgrad förstår man hur svårt, om inte omöjligt, detta resultat är. Själv har jag till exempel aldrig kommit över tiotusen invånare.

När han kände sig klar gjorde han en video med skärmdumpar och dålig 8-bitmusik, laddade upp på YouTube, öppnade dörren, hämtade kaffe och bara satte sig och inväntade den förmodade hagelstorm av subscribers och brudar i funktionsjackor som snart skulle överfalla huset.

Han fick erkännande från högsta instans: EA Games som skapat spelet har enligt Mashable sagt att de anser att killen, trots att det egentligen inte finns något slut på spelet, har så att säga 'varvat' det. 'beat the game. Dessutom ringde ju Mashable och för dem berättade han mycket intressant om hur det visat sig att kraven på effektivitet och kostnadsminimering i spelet skapat ett samhälle där invånarna lider, men de lider bara lagom mycket, inte så pass mycket att de gör uppror eller flyttar. De kan inte heller ha det så pass bra att de får för dyra vanor eller för välbetalda jobb och vill flytta till finare kvarter. Dessutom rör de sig alla efter av 'gud vid musen's förutbestämda framforskade mönster. De får inte ha för långt till jobbet, utan måste jobba inom några kvarter från jobbet, och buss är det enda kollektivtrafikslaget. På grund av detta träffar de i princip bara människor från sitt eget område med samma eller liknande jobb, och utnyttjar bara det minimala, dock existerande, kulturutbud som finns i just deras område. Gud vid musen skrattar högt, cashar in cashen och bygger nya låginkomsttagarbostadsområden. (How bout that for a fuckin word.)

När jag går längs med den västra sidan av den innersta av Moskvas fem ringleder är det Akiro och hans MAGNACHARTA jag kommer att tänka på. När jag går ner i den superpampiga, djupa, alltid proppfulla tunnelbanan ser jag hans lågupplösta myrstack av lemlar framför mig. 'Vi går rakt fram och byter från grön till brun tills vi dör.' Som om Moskva bara var en uppdaterad högupplöst version av ett Simcity: Simcity 10 000. Och de är stiligt renderade, kvinnorna. Gillar man välmakeade damer i skyhöga pumps och tajta kjolar har man i St Petersburg och Moskva hittat ett veritabelt Eldorado. ('...or did you look at the woman in the red dress.') De ser ut precis sådär som en dataspelsknarkande arkitekturstudent skulle velat. Männen? Äh, jeans å luvtröja är ju bekvämt.

Det finns också något med själva stadsplaneringen av Moskva som är Simcityskt. För att få en stad i spelet att fungera måste man tänka strukturerat från första stund, rutnät, vatten, elnät, ringled, parkeringsplats, skola. Moskva är byggt lite grann efter en sådan mall. I centrum, Kreml, palatset, det administrativa centrat med murar höga som tallar. Sedan fem ringleder i koncentriska ringar på jämna avstånd från varandra, med Kreml i mitten. Längs den tredje ligger fem skyskrapor fyllda med kontor på jämna avstånd från varandra som ser ut att vara hämtade från New York och som syns överallt, fina referenspunkter. Sedan tunnelbana byggt under alltihop. Så som man verkligen kunnat planera sitt gatnät i en modern simCity-version.

Det här låter onekligen tragiskt, som en hemsk plats, och till en början när jag och farsan går på måfå utan karta ser jag ingenting förmildrande med denna stenöken. Åttafiliga, fullproppade vägar, grå, tunga CCCP- hus, en och annan Hummer-limousin, stress, regn. (Lärdom här alltså, ta reda på var du ska och hur du ska ta dig dig Frimark, ingen hybrisk 'det löser sig nog'.) I mitt hungriga, sönderpromenerade tillstånd såg jag bara mina sims-människor, the Matrix fast med kyrilliskt alfabet. Jag får lust att peta på er med en pinne för att det känns som att ni bara skulle ramla ihop en stor hög med pixlar på marken och respawna tio meter längre fram, en obehaglig bild som skulle kunna få en att bli galen.

Men jag blir inte galen. Jag går runt med ett leende, för jag befinner mig på en av världens mest intressanta platser, där så mycket har hänt så många. Och visst är det fint när man till slut skaffar fram information och hittar jättemysiga parker, moderna hipstercaféer med surdegsfoccacia, framstående konstmuseum, Bolsjojteatern, gatukonstnärer, storslagen arkitektur och fotbolls-vm på storbild. Alltihop representativt för den världsmetropol grabben från småstan i väst ovant vandrat runt i.

Det ryssar vi stöter på ler sällan, tittar konstigt på mig när jag försöker, som att le, det gör man när man känner varandra eller något roligt har hänt, inte till främlingar hur som helst. Jag lurar mig själv att tro att jag förstår anledningen till varför de har en så avvaktande attityd: jag tror att det beror på lidandet, för herregud vad det ryska folket lidigt. Belägringen av St Petersburg av tyskarna, 900 dagar och 900 000 döda. Den brända jordens taktik, ('vi eldar upp hela landet så att ingen jävel kan leva här') kriget, Kommunismens GULAG-arbetsläger, 18 000 000 deporterade och troligen döda, (sådana var era hyllade ledare). Vintern. Terrorhot, fattigdom, oligarker, missväxt och svält. Ni har långt till leende men det finns djupt därinne. 

Och jag vill så gärna att ni ska le hörni, jag hoppas och tror att alla ska må bra, le och vara glada. Le snälla, vi gillar ju er Moskva!

categories: Transsiberia
Saturday 06.28.14
Posted by David Frimark
 

Tåg genom björkarnas land

Först: idag skulle Gully fyllt 95 år hyllar hennes minne. Rebecca fyller 25 idag Grattis!

Lämnade Moskva på natten så det var bara att lägga sig. Vaknade tillen ny dag i björkskogen. Det saknas inte björkris till midsommar i det här landet omdom skulle fira den högtiden. Hur många björkar finns det i Ryssland? Eftersom David håller koll på flugorna som verkligen inte är många så kollar jag var vi befinner oss och hur det ser ut utanför tåget. De första 150-200 milenvar det platt och som sagt björkskog. 

Nu har vi passerat Omsk och har åkt 300 mil. Befinner oss i Sibirien, återstår 1,5 dygn innan vi är i Irkutsk och Bajkalsjön. Det tuffar på på tåget och det händer inte så mycket och det gör inte mig så mycket, det är ganska rogivande. Det är lugnt på tåget inte alls så mycket folk som vi hade förväntat oss. I vår vagn är det bara vI och en kinesiska, uppassade lindrigt kan man säga av tre kineser. Restaurangvagn finns och dit går vi ett par gånger om dagen. I vagnen bredvid är det ett antal svenskar på gruppresa med Iventus. Vilket sammanträffande. Annars somsagt lugnt och inget överdrivet vodkadrickande. Här i sibirien är det mer steppliknande natur och man kommer onekligen att tänka på gulag. Omsk såg ut att vara en ganska trist industristad.

Tidskillnaden får man tänka på. Min klocka är på Moskvatid och Davids på lokal tid. Just ärhans tre timmar före. Måste hålla reda på Moskvatid eftersom tågtider anges i moskvatid. Blir litet svårt att veta när man ska gå och lägga sig men vi får försöka anpassa oss successivt. Snart middagsdags. Vi rullar på.

/Janne

Saturday 06.28.14
Posted by David Frimark
 

The year of the fly

Jag har en ny bästa kompis till följd av att det inte verkar vara så lätt att träffa människor på det hår tåget som jag kanske trodde. De håller sig för sig själva, är svenskar, norrmän, kineser, tråkmånsar.

Därför har jag istället närmare bekantat mig med vår kupéfluga Jurij. Jurij är en förvirrad och  rastlös själ som hamnat snett i tillvaron. Snett därför att han vid pass klockan tjugotre igår kväll i ett uppjagat och upprivet tillstånd fattade det ödesdigra beslutet att flyga in genom ett vad han inte visste var en öppen dörr till förstaklassvagn nummer nio i tåg 44 mot Bejiing från Moskva. Ett beslut som innebär att Jurij kommer dö, aldrig kommer träffa sin vänner, sin familj eller sin älskade Maria Ivanova Kusnetskaja igen. De hamnar sexhundra mil ifrån varandra, och även om Jurij överlever kommer det ändå aldrig att funka. Facebooksvartsjukan slår till alldeles för fort ( JAHA, och VEM FAN är den här Pjotr Ilich Makarov nurå!?) Men Jurij håller sig lugn och uppträder idignerat. 

Jag har bjudit honom att följa med oss till Baikalsjön eftersom jag föreställer mig att det är en alldeles utmärkt plats att leva sina sista dagar på; äta lite för mycket kolhydrater, dricka lite för mycket nektar. Njuta. 

Men Jurij verkar uppgiven, har satt sig i taket utan att röra en vinge, Och vem kan egentligen klandra honom. Livet är vårt eget och ödets nycker är som Italien i Fotbolls-VM: det kan gå hur fan som helst.

Det var i alla fall mycket trevligt att Jurij i sin förtvivlan ändå sökte min kontakt, flög ner på min bröstkorg, kittlades, sa 'goafton kamrat!'

     'Goafton herr fluga!'

     'Vad flyr ni ifrån?'

     'Jag flyr inte alls, jag är på semester med min far, han som snarkar i omgångar här nedanför.'

     'Jaså, där ser man. Din far är en väldoftande karl, en sådan man kan trampa runt på i timmar.'

     'Haha, det är mycket möjligt, men varför tror du att vi flyr?'

     'Därför att jag förställer mig att alla som verkligen vill vara så långt ifrån där de hör hemma måste ha gjort sig omöjliga där.'

     'Jag tror nog inte vi är omöjliga, man kan aldrig vara säker, men framförallt är vi nyfikna på världen. Är inte du?'

     'Jag vet för lite om världen för att vara nyfiken.'

     'Vad skönt det låter, du vet att ibland tröttnar jag på att mitt huvud är så fullt av frågor. Det är nog delvis därför vi åker det här tåget. Det ger ett lugn, en paus från en värld som snurrar fortare och fortare. Fan vet, vi kanske faktiskt är på flykt herr Fluga!'

     Han flyger och sätter sig på min nästipp.

     'Vi flugor flyr alltid, kan bli uppätna när som helst, så vi är vana. Vem vet min gode herre, du kanske är van vid att fly?'

     'Jag hoppas och tror att jag snarare är van vid jakten, ska försöka jaga ikapp allt och inget hela tiden.'

     'Det är oroväckande min gode herre, en jägare blir aldrig nöjd, måste döda mer hela tiden. En fluga på flykt är alltid nöjd. 'Se på fan, inte uppäten idag heller!''

     'Då flyr vi tillsammans herr fluga. Mot solen.'

---

Jurij berättar om sin älskling, den sköna Maria Ivanova och hur de träffades vid en papperskorg vid Ljubjanskaya Plaschad i söndags morse. Hon uppträdde som om hon var från en fin flugfamilj, förnäm och välstylad på kvinnors överlägsna sätt, något som får Jurij att, även om han gillar att titta, inte egentligen vilja umgås med dem. Därför lade han märke till den söta flugnitsan vid godispappret i solskenet men jobbade snabbt vidare med att leta smulor. Istället var det hon som tog initiativ när hon plötsligt stod framför honom och han tittade upp: 

     'Skaru verkligen äta den där?'

     'Vae, eh, nja javenne, vadårå? Ville du ha den eller?

     'Näej du, jag har precis ätit mörk choklad med nötter, fan nästan ett gram, tror jag spricker.'

     Det här var sannnerligen en konstig flugnitsa tänkte Jurij, så ung och så självsäker. Rättfram. Och vad fan håller jag på med? Är jag nykläckt eller? Jag kan väl sånt här?

    'Okej, så vad vill du mig,' undrade Jurij verkligen. Han pratade trots allt sällan med främmade flugor.

     'Du grabben, jag ville bara kolla läget.'

     'Jorå, och nu vet du att läget är bra då.'

      Ordet IDIOT blinkade i rött framför Jurijs ögon.

     'Har du bo häromkring eller?' slängde han omedvetet ur sig.

     'Ja men typ, borta vid Kuznetsy Most.'

     'Eh, aha, fint, själv har jag bo vid Jaroslavskij vokzal, tågstationen.'

     'Det är fint, gott om käk har man ju hört, men eh, har du nån flugvän i boet eller?' Jurij generades av främlingens raka obrydda sätt, han kände hur magen värkte, huden hettade. Vad var det här för något?

      'Nja, det är väl mest jag och familjen.'

Han skämdes över att han inte hade något mer imponerande att säga.

     'Det låter som att det kan vara trångt uppe vid jaroslavskij.'

     'Visst, det kan man väl säga, men vi...'

     'Ni vadå?'

     'Vi trivs med mycket intryck. Vi har vant oss vid kaoset.'

     Intelligent formulerat, tänkte Jurij, det låter bildat, litterärt.

     'Jaru, det får man hoppas för er skull. Aja, måste surra vidare, men du det vore kul att ses nån mer gång, du kan väl komma ner till gräsklippningsfesten i Gorkijparken imorrn eftermiddag?

     'Aha, trevligt. Var hittar jag dig där då?

     'Kom och se lika förvirrad ut som du gör nu så hittar jag dig nog lätt.'

     'Jaså, ok, om du lovar att se lika bortskämd ut då.'

Det var verkligen gräsklippningsfest i Gorkij i måndags kväll och den var spektakulär, ett flugsvärmande av bibliska proportioner. Människorna flydde, flugorna spydde. Och på något sätt hittade Maria Ivanova faktiskt Jurij. De åt och de drack och de svärmade hela kvällen tills solen gått ner och vaknade dagen efter mycket vilsna under ett popcorn. 'Jag måste ha blivit hungrig igår, och jävlarrr vad jag måste pissa' sa Maria. 'Surr på en stund'.

Sedan höll de ihop hela tisdagen, satt i parken, flög över floden, och så Marias favorit, pissade på turisternas pannkakor utanför Pushkinmuseet. Hon verkade så smart, så sofistikerad men var samtidigt så vild. Det gjorde Jurij gränslöst fascinerad, han hade träffat en fluga som verkligen stärkte honom, fick honom att kunna bli den där flugan han innerst inne ville vara. Han hade nämligen varit en orättvist osäker fluga hela sitt tre veckor långa liv. Varför fick han inte vara lika orädd och spontan som andra, han som egentligen hade så mycket att ge? Och nu ett sådant där modigt, uppkäftigt flygfä som verkade vilja vara med honom. Kanske älskade han henne, det var för tidigt att säga.

Så kom då de där ödesdigra minuterna när de flög i riktning mot sopcontainrarana bakom jaroslavskijstationen och en uppåtvind fångade Maria Ivanova så att hon försvann uppåt och bortåt och försvann och för första gången lämnade Jurijs sida sedan Gorkijparken. Den panik som exploderade i Jurijs bröst gav svar på hur starka de där känslorna han hade för henne verkligen var och han började leta, flaxade så hårt och fort han kunde, runt runt på stationen men ingenstans såg han någon enda insekt, inte ett enda spröt. Jurijs hjärna stängde av och han flög och flög tills det till slut var mörkt kring honom och han stannade upp för att orientera sig. Var var han? Inte utomhus längre, inte     vid någon container - varför hade han inte bara flugit dit och väntat på henne? Hon mådde säkert bra och var väl hungrig igen. Nu var det istället Jurij som var borta och han hoppades att hon letade lika intensivt efter henne, kände samma panik, hade samma bultande hjärta. Han måste hitta henne, måste ut, han är instängd, vägg tak golv, vägg vägg vägg, tak, vägg tak tak golv. Aj. Shit. Aj. Aj. Oj. Aj. VAR ÄR MARIA IVANOVA?

Tystnad.

En brun vägg, ett vitt tak. Ett bord, två sängar, en stol. Det var nu Jurijs värld. Han skulle inte komma ut, flugsinnena räckte inte till. Det var tyst och det var mörkt men kanske fanns det mat, han anade doften av vitlökskorv. Det kom människor och Jurij försökte smita ut utan att hinna. 'Fan. Fan. Fan.' Han gömde sig så gott han kunde, slöt sina fasettögon och gav upp. 

'Min älskade flugnitsa, jag har förlorat dig. Jag räckte inte till och världen var för stor. Jag undrar vad jag kunde gjort annorlunda, men jag förstod inte vad som hände. Fast vi vägrar tro det är vi alla slavar under det det oförutseddas krafter, det vi inte kan se och inte kan styra, hur litet och obetydligt det än må vara, och nu är jag borta. Det finns ingen gud Maria, flugors lott är att surra och irritera, kanske para sig och sedan dö. Åt helvete med er allihop, jag dör här och nu, förbannad på orättvisorna men glad att fått finnas till, besviken på mitt slumpartade öde, men lycklig över att ha träffat dig. Jag älskar dig fanimig Maria Ivanova. Du gav mig kraften och meningen och jag har till sist spelat ut min roll. Jag hoppas bara att du lever vidare Maria Ivanova, att du blir lycklig, att du drömmer om mig som jag drömt om dig. Men lev älskling, lev, sörj inte, flyg på nästa fest med rak rygg och dina vackra ögon öppna.'

Han kände hur rummet krängde till och började rulla.

---

Efter en stunds tystnad återvände Jurij till mitt bröst.

     'Vet du var vi är på väg min gode man?'

     'Javisst käre herr Fluga. Till Peking.'

     'Det låter som långt bort.'

     'Det är sannerligen långt bort. Så långt att jag har svårt att föreställa mig hur långt det egentligen är.'

     'Jaha, det gör väl detsamma. Men finns det flugor i Peking?'

     'Det finns massor av söta små flugor i Peking. Jag tror det finns massor av allt där; människor, bilar, flugor, souvenirstånd, torrvaror, allt herr Fluga!'

     'Jag tar mig aldrig dit min gode man, jag dör drömmandes om gatorna där. Att flyga över taken tillsammans med Maria Ivanova.'

     'Jag önskar jag kunde hjälpa dig, allra älskvärdaste herr Fluga, men det blir svårt.'

     'Ja tack, jag vet, jag är ensam nu.'

     'Var inte ledsen för din kärleks skull, ångra den inte, för den var värdefull. Den var du och du var värdefull.'

     'Tack du min gode man, jag misstänker att vårt samtal varit värdefullt.'

     Han satt länge tyst kvar på mitt bröst, tyst, en tystnad vi båda delade andaktsfullt. Någon gång när jag tror att jag skrämde honom lite med mitt bladvändande flög han tillbaks till taket. Jag släckte lampan.

Jag är glad att ha träffat Jurij. Jag är glad att han tog sig tid och det ansenliga mod det måste krävts att prata med mig och berätta sin historia. Jag tror att vi har kommit varandra nära, men det förändrar inte faktum: Jurijs liv är över. Han föll offer för sammanträffanden han inte kunde påverka, men det var de som förde honom till mig och i förlängningen hans historia till er kära ni. Jurij var en intelligent kamrat med höga ambitioner och härlig tjej men han dör ensam och olycklig, precis faktiskt, slår det mig, som så många andra intelligenta varelser med ambitioner gjort i det här landet.

Jag begraver honom nog på en plats på en höjd nära baikalsjön, eller ännu hellre vid en papperskorg på Pekings centralstation. Han vilar i kaos och sällskap av miljoner, precis som han hade velat.

Så slutar alltså livet för min vän Jurij Alexandrovitch Krimov, en fluga som, skulle det visa sig, upplevde mer och träffade fler än de flesta, som på resa sexhundra mil från sitt bo lärde sig att det finns mycket i livet man inte kan påverka, att slumpen avgör. Men Jurij tog sig tid och gav sig själv ro att tänka efter. Jag kommer sakna honom. Jag tror han lärde sig att njuta av det enkla precis som vi tvingas göra i vår trånga kupé. Ett liv och en resa.

categories: Transsiberia, Featured
Saturday 06.28.14
Posted by David Frimark
 

Tillbaka till Moskvafloden

Först: Gunilla hoppas du haft en bra födelsedag. 

Vi har nu åkt 150 mil från Moskva men jag återkommer till själva tågresan. Igår avslutade vi vår sejour i Moskva. Först nåtgot om g vädret som inte var det bästa när vi var där. Regnskurar av och till och ca 16 grader, ungefär som hemma antar jag.

Lämnade hotellet och unnade oss en taxi till stationen. lämnade in vårt bagage och gav oss iväg till tunnnelbanan. Moskva är en gigantisk stad en av världens 6 megastäder enl. David. Och det märks. Ett myller av människor i tunnelbanan och olika linjer och gångar emellan linjerna. När man dessutom inte kan tyda skriftspråket och reser med en färgblind så får man göra så gott man kan. Jag fick beskriva färgerna på linjerna och David (och jag) fick läsa vad stationerna hette utifrån vårt alfabete, några bokstäver ser ganska lika ut. Gick bra för det mesta. 

Förutom t-banan så var det en enorm biltrafik, på vissa ställen 8 filer i samma riktning och det var inte precis Lada bland bilmärkena mycket BMW, Audi, Mercedes m m. Ska man döma av det så är Inte ryssarna ett fattigt folk.

Vi hittade till Tretjiakovgalleriet  så småningom. Där visas  den största samlingen av rysk konst före revolutionen. En del var på diverse tsarer och deras "anhang" bra tekniskt men kanske inte så intressant. Det var mycket av den typen som jag/vi såg på Nationalmuseum för nåt år sen, några fantastiska verk. Väl värt ett besök. Vi hann inte med ytterligare någon kyrka och inte heller Pushkinkafe't som tänkt utan begav oss till ett område, Arbat, som skulle vara litet bohemiskt men så värst bohemiskt var det väl inte men det var en trevlig gågata. Efter ett tag in på en restaurang typ tysk ölhallstil, inte så orginellt kanske men det blev schnitzel och några öl tillsammans med fotboll som vi inte hann se färdigt. Vi ville vara på stationen i god tid och det gick bra att komma på tåget.

Under dagarna i Moskva har jag tänkt mycket på hur ryssarna har det. I Moskva ser de flesta välmående ut och kvinnorna ser eleganta och välklädda ut (får man säga det ?). Männen ser väl ungefär lika tråkiga som vi gör i Sverige. Vi har ju sett rysk TV men inte förstått ett smack, hur skildrar man Ukraina? t ex. Och hur ser man på bristen på demokrati som vi tycker saknas.

Vi har ju inte kunnat prata med ryssar eftersom det är dåligt med engelskkunskaperna här.

Slutligen: om jag skulle jämföra Moskva och St Petersburg så utfaller jämförelsen till St petersburgs fördel, mer lättillgänglig, vackrare med alla fantastiska hus och känns mer västerländsk.

 /Janne

categories: Transsiberia, Featured
Saturday 06.28.14
Posted by David Frimark
 

Nu ska vi åka tåg..

.. Hörs på andra sidan!

categories: Transsiberia
Tuesday 06.24.14
Posted by David Frimark
 

Röd dag

Okej, first things first, det ni alla väntat på, klimax: Jan-Olof Frimark på Röda Torget.

 

Dessutom fick ni med den Ryska Statstelevisionens reporter i röd kjol - Ilya och hennes crew - som var utsända för att rapportera från händelsen.

Jag var inte med själv, men jag kan kanske förstå känslan han hade, den där unga uppsalagrabb som läst expressen varje dag sedan han var elva och satt och kollade på TV-reportage från när Grandmaster Bresjnev  & the furious 255 stod på de där stenklossläktarna några meter bakom och stolt iaktog pansarvagnsparad efter pansarvagnsparad. Makten. Världen.

Nu är den där uppsalagrabben något till åren men står till sist där själv och iaktar - lika stolt som Stalin - sin son som hukandes framför honom sitter och gnäller över att skärpan är dålig och att ISO-inställningarna är fel. "vitbalansen trots allt är lite klurig att få till när det är växlande molnighet."

Ni förstår, han har läst så mycket min pappa, tidningen är hans bästa kompis (nu vi snackar femton tjugo timmar i veckan hära), och är det någon plats som från anno domini 1958 till 2014 varit aktuell och väckt intresse så är det just de där kullerstenarna, stenblocken, muren. En liten grabb i en stor värld. En pensionär på äventyr.

Jag var glad att få vara med.

och så blev jag jävligt sugen på Kefir. 

/David

categories: Transsiberia
Tuesday 06.24.14
Posted by David Frimark
Comments: 1
 

Moscow, june 2014

categories: Transsiberia
Monday 06.23.14
Posted by David Frimark
 

Ryska huvudstaden

 Mosksva  är  gigantiskt. Vi har diskuterat hur många miljoner som bor här, minst 10-12. Vi har nog inste fått grepp om det ännu och lär inte hinna få det heller. Gav oss iväg med tunnelbanan mot vad vi trodde var Kremlområdet. Det går ju inte att tyda namnen på stationerna eftersom vi inte kan tyda de kyrylliska bokstäverna. Vi lyckades dock komma rätt och gick upp mot Röda torget. Det var kanske inte så stort som jag förväntat mig. Tänker mest på kommunisttiden med de stora militärparaderna med brejznev och grabbarna som man minns från TV. Där finns också Lenins grav,tyvärr var själva mausoleet stängt så vi kunde inte hedra farfar som förväntat (utvecklar inte detta närmare). Sen in på själva Kreml efter visst köanden,gick runt på området det var mest ett antal kyrkor vi var in i andra byggnader kom vi inte in i och det s k Armatory var biljetterna slut till. En jättefin park fanns också där. Tänkte att vi var inte långt från Putin. Efter Kreml gick virunt lite och vi gick förbi Bolsjojteatern vilket gjorde David speciellt upphetsad. Hittade sen ettjättemysigt ställe där vi käkade och tog några pilsner. Satt där länge. Tyvärr var vädretinte så bra idag, regnskurar av och till hela dan. Efter detta skulle vi hitta några mysiga delar av Moskva men hittade inga, mest enmassa gigantiska gator med mycket trafik, 8 filer på en del gator. Läser på mer till i morgon. När vi åkte t-banan hem tänkte jag på hur ryssarna egetligen har det och tänker, på tunnelbanan ser alla lika uttråkade ut som i Stockholm. Skriver mer om Moskva i morgon, ni får säkert nattliga tankar från David också.

/Janne

categories: Transsiberia
Monday 06.23.14
Posted by David Frimark
 

The Frimark Identity

Kalla kriget är slut, och det är ju bra, men spionfilmen blir aldrig vad den en gång varit. 

Att röra sig öster om den järnridå som en gång fanns är att känna sig lite lite grann som MI6-agent. "meanwhile in Tver, 60 kilometers west of Moscow." Jag har fluga i bagaget och damer i korta klänningar som möter mig i lobbyn. Men det gör 200 sydkoreanska turister utan RESPEKT FÖR DET SOM KALLAS KÖ på genomresa också. Och jag undrar: varför vill man leva livet som i en film? Det brukar sägas om Manhattan att vara där känns om att gå runt i en film, men varför är det eftersträvansvärt? Jag tror majoriteten av de filmkaraktärer jag känner till lever liv som jag ICKE avundas dem. Ta James Bond. Det är "Licensed to kill" han är, inte "licensed to fuck breathtakingly beautiful women and never call them again". Om nu det är trevligt. Döda bör han, annars dör han. Och det måste fan suga.

Idag har vi hur som helst rört oss som i en spionfilm; med tåg mellan Leningrad och Moskva. Men vi flyr inte från något, har inga hemliga identiteter, inga dolda motiv. Ändå är vi övervakade. Överallt. Det finns antagligen dussintals såväl privata som offentliga organisationer som just nu vet exakt var jag är. Google kollar GPSen, Ryska polisen kollar passregistreringsdatabasen. Överallt metalldetektorer, poliser, pssskontroller. Ni är många som vet och kanske till och med läßer det här inlägget med tolk på något KGB-kontor någonstans (tjenare grabbar, fin stad ni har! Jag undrar, har ni koll på när tunnelbanan slutar gå på tisdagar? Ni kan väl maila mig, på vanliga adressen.).

Ni är så många som vet att jag lika gärna kan skriva det: HEJ JAG HETER DAVID FRIMARK OCH JAG BOR PÅ HOTEL ALFA VID PARTIZANSKAYA I MOSKVA VÅNING 24 INATT! KOM Å TA MIG!

Tråkiga omständigheter men kanske, kanske,  nödvändigt för oss som är här med goda intentioner.

Jag och farsan hade i alla fall varit Jason Bournes värsta mardröm som resesällskap med vårt högljudda diskuterande på svenska, ständiga pausande för papperstitt, förvirrade matchningar av Kyrilliska tecken mot våra, samtal med taxichaufförer, kontantfibbel, språkblandningar (Nein thank you, de e bra!), dubbelkoll, tappande av väskor, rökpauser. 

Ämnet för många diskussioner har så här långt rört sig kring ämne eftermäle. Vi kommer under resans gång stöta på berättelser om män som offrat hela sina och tusen och åter tusen andras liv åt att göra avtryck på jorden, Lenin, Djingis, Mao, waldner, och vi undrar, var det värt det? Och vad blir våra avtryck? När är vi bortglömda? Borde vi egentligen oroa oss? Sådant dryftas medan vi kliver på röd istället för brun tunnelbanelinje.

Men vi kommer till sist fram såklart, och softar just nu järnet på vårt hotellrum men utsikt över izmaylovskijparken, en park som är stor hörni, vi gissar från fönstret att den kanske är ungefär som stockholms innerstad. Stan är ju överhuvudtaget stor, större än du nånsin tror, västerlänning liten.

Imorgon är det stadsvandring på agendan. Kan ni tänka er Janne Frimark på röda torget?

Nu ska jag gå och sätta tvåtusen rubel på rött. 

categories: Transsiberia, Featured
Monday 06.23.14
Posted by David Frimark
 

Resdag

Som sagt resdag. Efter en promenad till floden Neva var det dags att plocka ihop sina grejer var det daga attbege sig till tågstationen som låg på gångavstånd  från hotellet. Moderna tåg i Rysskland hittills, SJ kan slänga sig i väggen med X 2000. Vi får utse Jonas Sjöstedt till kommunikationsminister efter valet och skicka honom till Ryssland. 4,5 timmars resa lugnt till Moskva. Väl framme tyckte David att det blir tunnelbana igen. Kom så småningom fram efter diverse turer som delvis berodde på Davids svårighet att skilja på blått och rött. Moskvas tunnelbana är inte gjord för tunga resväskor, trapposr att kånka emellan. På hotellet 1000 kineser ( något överdrivet) före i kön. Bor på 18:e våningen, gigantiskt hotellkomplex i området. Middag på hotellet med fotboll, Ryssland förlorade måste vara en besvikelse för dom. Några öl och cig innan hotellrummet. I morgon Kreml m m i denna gigantiska stad.

/Janne

categories: Transsiberia
Sunday 06.22.14
Posted by David Frimark
Comments: 1
 

Hermitaget

Så var börjar vi? I den ena änden: "idag har jag och pappa varit på konstmuseum, det var jättefint!"

Nej.

VI börjar längs gatorna runt Nevski Prospekt.

Stan är alltså ett museum, nej, det låter för gammalt och dammigt, stan är en skulptur. Bro efter bro, pelare efter pelare, staty efter staty av nakna män till häst, aj, palats efter palats. De har så många palats här att det räcker till McDonalds, HM, zara, stockmann och cafekedjan Coffee Shop också. De får liksom fyra var att göra nåt kul med. 

Vartannat är ju för fan en porrklubb också, en typ av inrätting som Frimark jr och frimark sr tydligen är huvudmålgrupp för. Deras marknadsavdelningar har uppenbarligen valt att satsa på utdelning av flyers, så säljer man mest patte. Annars inbillar jag mig att det är ganska enkelt att marknadsföra porrklubb. Det räcker med en handskriven lapp "TITS" och en pil. Men vad vet jag. Och vad vet ni? Kanske bloggar jag från Velvet Palace gratiswifi med lösenordet "seedonttouch" precis nu?

Men var var jag? På gatorna. 

Jo häromkring kan det närsomhelst dyka upp en 90 meter hög kyrka med förgyllt tak, en smal kanal fylld med sightseeingbåtar, en park med en 300 meter lång allé. Det får man räkna med. 

Och längst ner på paradgatan, där floden Neva är som bredast, ligger vinterpalatsen. Från början byggda som bostad - eller ärligt talat mera Crib (Yo yo yo MTV cribs, this is where all the Rasputin magic happens) - till tsar Peter den I under en tid då han BLAND ANNAT styrde över en sjättedel av jordens totala landmassa. 

Å nånstans där då det gick som bäst - det skulle nämligen gå åt helvete senare - började de där Tsarerna samla lite konst. Och den där samlingen växte till sig så att de till slut fick bygga nya vinterpalats för att få plats med allt. Och när allt tsarande var slut fanns till sist bara konst kvar. (Vinet drack kommunisterna opp i samband med att de stormade skiten och låg dagen efter i en stor hög ute på Dvortsovayatorget och spydde ner varann i tidernas största bakfylla. "fan grabbar, visst gjorde jag nåt dumt igår?")

Där har vi varit idag.

Och jag vet inte vad jag ska säga.

En cyniker står överväldigad inför ett överdåd, prakt och smakfullhet som han tidigare inte kunnat föreställa sig.

Vi skulle ju inte ha någon guide förståss. "Vi fixar det själva". Så när vi gått runt själva i ett par timmar och börjar känna oss trötta så säger farsan först: " Visst fanns det ett fik?" Det hittade vi tillbaka till efter tjugo minuter. Sen, efter kaffe och pirog säger han: "vi måste hinna med att kolla lite på konsten också". Vi har nämligen kollat på en utställning om livet på hovet som jag trodde var själva grejen, men det visar sig efter en noggrann koll på kartan att det finns konstutställningar också. De är i ett annat hus. Men vi har redan sett hundratals gobelänger, tusentals oljemålningar, dussintals marmorstatyer, inredningar i tiotals stilriktningar, guld, brons, siden, porfyr, acacia, siberisk lärk. Vi orkar inte. Ändå kör vi vidare. Här ska övervinnas. Och det visar sig att bland konstsamlingarna, där är det en jävla massa folk. Tidigare har vi imponerats över att det är så gott om plats.

Flest är det framför påfågelklockan. Påfågelklockan. Googla. Jag kan inte återge, men jag tränger mig fram och tar ett dåligt foto ändå.

Vi har två stående skämt, det ena, "Fan Frimark, vilken jä-vla fastighet!" Det andra, "Fan Frimark, tänk att ta med den här ______ till antikrundan!". Vi finner det till sist otroligt att  någon någonsin tagit med något till svenska antikrundan som skulle platsa på Hermitaget.

Någonstans tar det stopp. Det går inte mer. Vi kan inte se fler sidentapeter, fler sexmetermålningar med bibliska motiv, fler guldbroderade schäslonger, fler takmålningar, fler gyllne salar, fler porträtt av representanter för den flamländska skolan. De tar aldrig slut. De är obeskrivligt vackra men de tar aldrig slut. Dessutom måste vi röka. Så vi lämnar, under tystnad.  

Det finns i hermitaget en egendom vars kulturhistoriska värde i ordets rätta bemärkelse är ovärdeligt. Jag trodde nog inte att det var möjligt. Det är snyggt och smart presenterat också. Och bara golven, varje sal har trägolv i för det specialdesignat detaljerat mosaikmönster.

Det finns i hermitaget en egendom vars monetära värde naturligtvis i ordets rätta bemärkelse är astronomiskt. Det finns nog tusan inte cash nog att bygga något liknande i modern tid. Och tur är väl det, för det överdåd som finns här är något som bara en despot kan unna sig, ett liv i dekadent lyx av bacchiska mått medan folket i miljontal svälter. En blindhet som förklarar varför den där revolutionen till sist var oundviklig.

----- 

och St Petersburg har lärt sig av vad en vis artist någon gång sa: "Treat your audience like you treat your women; always leave them wanting more" 

 

categories: Transsiberia, Featured
Sunday 06.22.14
Posted by David Frimark
Comments: 1
 

I St Petersburg

Efter att ha tillbringat några timmar i ett midsommarsömnigt HelsinKi så gav vi oss iväg till St Petersburg. Tågresan var helt OK på ett modernt tåg med mest ett antal koreaner. Väl framme tyckte David att vi skulle åka tunnelbana. Fridhemsplan släng dig i väggen. Snacka om att ta sig ner i underjorden med resväskor och allt. Sen upp och försöka hitta hotellet som hade en skylt stor som ett frimärke. David gjorde enstor insats medan jag vaktade väskorna. Sen kånkA upp resväskorna 5 våningar utan hiss. Väl där ett mycket mysigt rum.

 

St Petersburg vilken fantastisk stad mycket bättre än jag förväntat mig och stor, större än hela Norge som David sa. Bara 30-40 mil hemifrån, tänk om putins Ryssland vände sig mot väst i stället vilken granne vi skulle ha. Vi bor mitt " smeten" vid den stora gatan Nevski Prospekt. En lugn middag på kvällen. 

Idag Eremitaget, vilket ställe, fantastiskt går inte att beskriva, David kanske orkar. Nu på hotellet med fotboll, imorgon Moskva på em kanske en båttur på fm.

/Janne

categories: Transsiberia
Saturday 06.21.14
Posted by David Frimark
 

Överallt män. Vackra nakna män.

categories: Transsiberia
Saturday 06.21.14
Posted by David Frimark
 

Trött pga överväldigad

Det var blogginläggsläge, men det vart middagsdags och sängläge.

​Vi har tagit oss över vårt egna äckliga, lilla lapin kulta-hav ut i den stora världen, den som jag förtränger. Den österut. Det är lätt se på fakta och konstatera att en stad större än Norge ligger närmre än  Göteborg. Det är något annat att bli utrullad på Nevsky Prospect i fredagsrusningen och behöva andas det och trampa runt i det med tunga väskor. Husen är stora, många, höga och gamla. I kvarter efter kvarter ligger de likt ett Östermalm, fast vid liv. Tunnelbanan är trång och full och rulltrapporna är helt ärligt trehundra meter långa. Jag måste jävlar sova. Det finns mycket här.

​Och så helsingfors på vägen. Ett fint Göteborg. Sol och turisttapas från servitriser som pratar bättre svenska än jag. 

Gonatt!

categories: Transsiberia
Friday 06.20.14
Posted by David Frimark
 

St Petersburg part 1

categories: Transsiberia
Friday 06.20.14
Posted by David Frimark
 
Newer / Older
Words RSS

david@davidfrimark.com